Splošno zobozdravstvo

SPLOŠNO ZOBOZDRAVSTVO

ENDODONTIJA

endodontically treated tooth using endodontic rotary instrument

Globoko v vsakem zobu je prekat in koreninski kanal, ki vsebuje živo tkivo imenovano pulpa. Zobna pulpa vsebuje fino mrežo fibrinov, živcev in krvnih žil. Bakterije lahko vstopijo v pulpno komoro zaradi globokega kariesa, travme, razpok, ponavljajočih se zobnih posegov ali parodontalnih bolezni. Te bakterije poškodujejo pulpo in jo, v primeru, da ne pride do pravočasnega zdravljenja, na koncu uničijo. S širjenjem okužbe na okoliško kost, pride do nastaneka vnetnega tkiva- granuloma. Simptomi okužbe vključujejo: občutljivost na temperaturne spremembe, nelagodje ali občutljivost pri prehranjevanju, vidno poškodbo zob, bolečine ter otekanje zoba in dlesni. Bolečina pri pacientih z vnetjem pulpe varira. Lahko je prisotna zelo huda bolečina ali zmerna bolečina. V nekaterih primerih je bolečina lahko povsem odsotna. Namen zdravljenja je odstranitev poškodovane/odmrle pulpe in odstranitev bakterij iz notranjosti koreninskih kanalov. Kanali se nato temeljito očistijo, napolnijo in zaprejo. Če je okužba obsežnejša, uporabimo protibakterijska zdravila. V takem primeru pustimo zob zaprt od 7 do 14 dni. Ob naslednjem obisku se kanali napolnijo in hermetično zaprejo.

SPLOŠNO ZOBOZDRAVSTVO

PREVLEKE IN MOSTIČKI

Zobne prevleke uporabimo, kadar želimo odlomljeni ali zabarvani zob zaščititi in ojačati. Zobne prevleke uporabljamo za posamezne zobe. Kadar želimo zapolniti vrzel, nastalo zaradi manjkajočega zoba, se odločimo za fiksno protetično rešitev imenovano zobni mostiček. Mostiček sestavljata dve ali več prevlek in vmesni členi.

 

Kdaj se odločimo za izdelavo prevleke?
Če je vaš zob nemogoče oskrbeti s plombico ali inlejem, je najboljša možnost izdelava prevleke.

 

Zakaj potrebujemo mostiček?
Mostiček ohrani žvečno funkcijo, razumljivost govora, podpira tkivo ustnice in lica ter ohranja naravno skladnost potez obraza.

SPLOŠNO ZOBOZDRAVSTVO

TOTALNE/DELNE ZOBNE PROTEZE

Zobna proteza je protetični pripomčcek ki nadomešča manjkajoče naravne zobje ter daje oporo okolnim mehkim tkivom. Izdelamo jo kadar število, razporeditev ali kvaliteta preostalih zob zobozdravniku ne dopušča izdelave fiksnoprotetičnih mostičkov, prevlek in implantatov.

 

Ločimo:

  • Totalna ali popolna proteza – v primeru ko je čeljust brezzoba
  • Delna proteza- nadomešča nekaj manjkajočih zob, ostalih zob ki so še prisotnih v ustni votlini služijo za podporo protezi
SPLOŠNO ZOBOZDRAVSTVO

EKSTRAKCIJA ZOB

Vzroki za ekstrakcijo določenega zoba, so najpogosteje obolenja zob ali obzobnih tkiv, včasih pa tudi zdravstveno stanje celotnega organizma:

 

  • Odstranitev zaostale korenine
  • Močno omajan zob ki se premika že ob lahkem dotiku jezika ali ustnic
  • Zobna krona je uničena do te mere in tako globoko pod nivo dlesni, da obnova s plombo ali prevleko ni možna
  • V predelu koreninskega vršička je kronična vnetna sprememba (“granulom”), ki je ni mogoče pozdraviti z drugimi metodami
  • Zob je zaradi manjkajočega soseda ali v nasprotni čeljusti ležečega zoba nagnjen oziroma napačno izraščen ter zato nefunkcionalen in neuporaben
  • Zob je potrebno odstraniti iz ortodontskih razlogov
  • Zob je potrebno odstraniti zaradi splošnega zdravstvenega stanja (npr. obsevalno zdravljenje, določene operacije)
extraction of an ill tooth using dental extraction forceps

Nas želite obiskati?