Preventivno zobozdravstvo

PREVENTIVNO ZOBOZDRAVSTVO

Odstranitev mehkih in trdih oblog, peskanje/poliranje zobnih površin

Mehke zobne obloge neprestano nastajajo na zobeh in so sestavljene iz ostankov hrane in bakterij, ki so prisotne v ustih. Z natančnim vsakodnevnim ščetkanjem in nitkanjem zob, se lahko učinkovito preprečuje nastanek zobnih oblog. V primeru nezadostne ustne higiene lahko mehke zobne obloge poapnijo. To snov imenujemo zobni kamen. V primerjavi z mehkimi oblogami je zobni kamen zaradi njegove trdote nemogoče odstraniti s ščetkanjem. Na zobnem kamnu se zobne obloge še hitreje nabirajo in če ga ne odstranimo, se bo širil pod dlesen na korenino zoba. Povzroča krvavitev, vnetje dlesni in umikanje kosti ter s tem izgubo kostne podpore zob. V naši ordinaciji postopek odstranjevanja zobnega kamna zajema čiščenje s pomočjo ultrazvočnega inštrumenta, sledi peskanje in na koncu poliranje zobnih površin. S tem učinkovito odstranimo mehke in trde zobne obloge, pigmentacije zaradi hrane ali kajenja in ustrezno zagladimo površino zob. Profesionalno čiščenje vam omogoča boljše vzdrževanje ustne higiene tudi doma.

PREVENTIVNO ZOBOZDRAVSTVO

Fluoriranje zob

Fluoriranje zob je nanašanje fluoridov na zobno površino. Poleg rednega čiščenja zob je najboljše sredstvo za boj proti kariesu. Fluorid se direktno vgradi v zobno sklenino in pomaga v procesu remineralizacije na mestih, kjer se pojavi začetna oblika kariesa. Deluje tako, da preprečuje bakterijam, da bi tvorile kisline s tem zavira nastanek kariesa. Flouriranje se priporoča v kombinaciji s čiščenjem zobnega kamna. Po čiščenju je površina zob povsem brez oblog in tako lahko dosežemo maksimalne rezultate že z enim nanosom. Fluoriranje pri otrocih priporočamo na 6 mesecev, pri odraslih fluoriramo zobe enkrat do dvakrat letno.

Liquid containing fluor that is used for protecting the enamel of the teeth
PREVENTIVNO ZOBOZDRAVSTVO

Zalivanje fisur

Zalivanje fisur je metoda preprečevanja nastanka kariesa. Ostanki hrane se največkrat ustavijo v zobnih fisurah in jamicah, ki so lahko tako globoke, da jih s ščetkanjem ne dosežemo. Ta mesta so zato bolj izpostavljena nastanku kariesa.  Da se nastanku kariesa izognemo, na grizne ploskve zob s tehniko lepljena nanesemo material, ki fisure prekrije in zapolni. Uporabljamo sodobne materiale, ki se prilagodijo površini zoba.  Pri otrocih priporočamo preventivno zalitje fisur čimprej po izrasti zob.

Nas želite obiskati?